Ha bármilyen tünete van, szűrni kell” – mondja Wang

Ha bármilyen tünete van, szűrni kell” – mondja Wang

Számos mítosz és tévhit azonban továbbra is él a psoriaticus ízületi gyulladással kapcsolatban: az emberek hajlamosak túlbecsülni az arthritis psoriatica súlyosságát, félreértik, hogy ki kaphatja el, és félreértik a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket.

Olvasson tovább, hogy megtudjon öt mítoszt a pszoriázisos ízületi gyulladásról, és fedezze fel a valódi tényeket.

1. tévhit: Ha pikkelysömörben szenved, ízületi gyulladást (psoriatica) kap

Runsheng Wang, MD, a Columbia University College of Physicians and Surgeons reumatológiai részlegének orvosi oktatója azt mondja: „Átlagosan a pikkelysömörben szenvedő betegek 15-30 százaléka kap psoriaticus ízületi gyulladást. Csak azért, mert Önnél pikkelysömört diagnosztizáltak, egy olyan betegséget, amely vörös, hámló foltokat okoz a bőrön, még nem garantálja, hogy kialakul az ízületi gyulladás pikkelysömör, egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer megtámadja az ízületeket.

A Psoriasis and Psoriatic Arthritis Alliance (Psoriasis and Psoriatic Arthritis Alliance) szerint „a vártnál nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a vérsejtek bizonyos jellemzői a pikkelysömörben szenvedőknél és közeli hozzátartozóiknál. A Szövetség azonban kijelenti, hogy fontos emlékezni arra, hogy „a genetikai hajlam nem jelent 100 százalékos garanciát a betegség megjelenésére. Egyéb kiváltó vagy kiváltó tényezők a genetikai hajlam mellett hatnak a betegség folyamatának mozgásba hozására. ”

Ezenkívül Dr. Wang azt mondja, hogy pikkelysömör kialakulása nélkül is előfordulhat psoriaticus ízületi gyulladás.

2. tévhit: A gyógyszeres kezelés az egyetlen dolog, amit megtehetsz a tünetek kezelésére

Míg a gyógyszeres kezelés fontos a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelésében, egyszerű lépéseket tehet a gyulladás és az állapot egyéb tüneteinek enyhítésére. Erin Arnold, MD, reumatológus és partner az Orthopedics and Rheumatology of the North Shore-nál (Skokie, Illinois) azt mondja, hogy a diéta és a testmozgás szintén fontosak az ízületi gyulladás pikkelysömörének kezelésében. “Ha lefogy, hatékonyan kontrollálhatja a pszoriázisos ízületi gyulladást, és segíthet csökkenteni [a betegség] jeleit és tüneteit” – mondja Dr. Arnold.

Az Annals of Rheumatic Diseases című folyóiratban 2014 júniusában megjelent tanulmány kimutatta, hogy prostaline hatása azok a betegek, akik a gyógyszeres kezelés mellett diétával és testmozgással fogytak le, jobban csökkentették a gyulladásukat és javították az inzulinérzékenységüket, mint azok, akik csak gyógyszert szedtek az ízületi gyulladás kezelésére.

3. tévhit: Arthritis psoriatica csak az ízületeket érinti

A pszoriázisos ízületi gyulladás elsősorban az ízületeket érinti, de számos egyéb tünetet is okozhat a szervezetben. A betegség fáradtságot, a köröm elváltozásait, a kéz- és lábujjak fájdalmas duzzanatát, valamint az uveitist, egy gyulladásos szembetegséget okozhat.

Arnold azt mondja, hogy a krónikus gyulladások (általában) az ízületekben nagyobb kockázatot jelentenek a szívbetegségek kialakulásában. Valójában a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok a PsA-ban szenvedők körében, az Országos Psoriasis Alapítvány szerint.

„A pszoriázisos ízületi gyulladás az egész testet érinti, és életveszélyes is lehet, nem csak a végtagokat” – mondja Arnold.

4. tévhit: Létezik teszt az arthritis psoriatica diagnosztizálására

“Nincs olyan teszt, amely egyértelműen meg tudná mondani, hogy egy személynek van-e pszoriázisos ízületi gyulladása” – mondja Wang. A klinikai diagnózis gyakran a páciens anamnézisében szereplő információkból származik.

Az Arthritis Foundation szerint az orvosok számos eszközt használnak, beleértve a röntgensugarakat a csontok vagy ízületek elváltozásainak kimutatására, a vérvizsgálatot a gyulladás jeleinek keresésére, az alapos kórtörténetet és a szűrőkérdőíveket, hogy bizonyítékokat találjanak a diagnózis alátámasztására. arthritis psoriatica esetén.

“Ha bármilyen tünete van, el kell végeznie a szűrést” – mondja Wang.

5. tévhit: Az arthritis psoriatica csak a nőket és az idősebb felnőtteket érinti

Bár a legtöbb embernél 30 és 50 év között diagnosztizálják az ízületi gyulladást, a betegség bármely életkorban bárkit érinthet. Az ohiói Cleveland Clinic kijelenti: „A pikkelysömörben szenvedő szülők gyermekeinél háromszor nagyobb az esélye a pikkelysömörre, és nagyobb a kockázata az ízületi gyulladás pikkelysömörének kialakulásának, mint a pikkelysömörben nem szenvedő szülők gyermekeinél. ”

Más autoimmun betegségektől, például a rheumatoid arthritistől és a Graves-kórtól eltérően, amelyek több nőt érintenek, mint férfiakat, a pszoriázisos ízületi gyulladás mindkét nemet egyformán érinti.

Iratkozzon fel Psoriasis Hírlevelünkre!

The Latest in Psoriatic Arthritis

A depresszió súlyosbítja az ízületi gyulladás pszoriázisát?

Egy új tanulmány rávilágít azokra a gyakran nem diagnosztizált mentális egészségügyi kihívásokra, amelyek megnehezítik az életet a pszoriázisos ízületi gyulladással.

Írta: Don Rauf 2021. március 23

Ideje megváltoztatni az ízületi gyulladás pikkelysömör kezelését?

Ha a jelenlegi kezelés már nem szabályozza a tüneteit, ideje váltani. Itt megtudhatja.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

4 módja annak, hogy felkészüljön a következő reumatológiai rendelésre a pszoriázisos ízületi gyulladás miatt

Ezek a lépések segíthetnek Önnek és orvosának meghatározni az Ön állapotának megfelelő kezelést.

Írta: Nina Wasserman 2021. március 19

Hogyan változtatta meg Milessa pszoriázisos ízületi gyulladásának kezelését a megfelelő reumatológus megtalálása

A kétgyermekes anyuka azt mondja, hogy az arthritis psoriatica kezelésében kulcsfontosságú, hogy olyan orvost találjanak, aki meghallgatja aggodalmait.

Írta: Blake Miller 2021. március 19

Új tanulmányok szerint az arthritis psoriatica diagnózisa több mint 2 évig is eltarthat

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb, elhízott vagy az enthesitis nevű gyulladásban szenvedő embereknél van a legnagyobb a diagnosztikai késedelem kockázata. Itt. . .

Becky Upham 2021. március 17

7 módszer, hogy megőrizhesd erőt fekete nőként pikkelysömörben és arthritis psoriaticában

Ronnisha Wilson bőrápoló vállalkozó évekig küzdött a hosszú, frusztráló úton a pikkelysömör és az arthritis psoriatica diagnózisáig. Itt ő. . .

Írta: Salma Abdelnour Gilman 2021. március 11

The Consumer’s Guide to Biologics for Psoriatic Arthritis

Minden, amit tudnia kell erről a célzott kezelési lehetőségről a közepesen súlyos-súlyos ízületi gyulladások kezelésére.

Írta: Erica Patino 2021. március 1

6 jele annak, hogy a pszoriázisos ízületi gyulladása nem olyan jól kontrollált, mint amilyen lehet

Működik a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelése? Ezek a jelek azt jelenthetik, hogy ideje módosítani a kezelést.

Írta: Erica Patino 2021. február 17

11 módszer arra, hogy otthoni irodáját a Psoriatic Arthritis baráttá tegye

Az ergonomikus munkaterület segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat és a fáradtságot, ami viszont növelheti a termelékenységet.  

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. november 18

9 dolog, amit figyelembe kell venni, ha online edzést választ, ha ízületi gyulladása pszoriázisban szenved

Még akkor is, ha a szokásosnál gyakrabban ragad otthon, akkor is fontos, hogy a fittséget beépítse a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelési tervébe.  

Írta: Colleen de Bellefonds, 2020. november 18. Az összes megtekintése

A COVID-19 világjárvány világszerte hatással volt az emberek életére, és a krónikus betegségekben élőknek teljesen új kihívásokkal kell szembenézniük.

Az otthon maradás elrendelése megnehezítette az időpontok betartását és a kezelési terveket, és az egészséges szokások diétán, testmozgáson és alváson keresztül történő megtartását (a krónikus betegségek kezelésének kulcsfontosságú tényezői) megzavarta az „új” pszichológiai hatása. Normál. ”

Kiemelt

Hogyan készüljünk fel egy virtuális orvoslátogatásra

Tudj meg többet

Ebben a videóinterjúban az Everyday Health vezető szerkesztője, Amy Kraft olyan krónikus betegségben szenvedő betegekkel beszél, mint a rheumatoid arthritis, a gyulladásos bélbetegség (IBD) és a migrén. Csatlakozzon a beszélgetéshez arról, hogy ezek a betegek hogyan kezelik állapotaikat a világjárvány idején, valamint más egészségügyi témákról, például a távorvoslásról, a mentális egészségről, az önellátásról és egyebekről.

KAPCSOLÓDÓ: Tippi Coronavirus: Tippek a COVID-19-zel való együttéléshez

Az alábbiakban néhány kiemelést mutatunk be az interjú szerkesztett átiratából.

Brian Greenberg, más néven The Spoonie Ironman, 26 éve él Crohn-betegséggel.

Amy Kraft Le tudná röviden leírni, milyen volt az élet egy krónikus betegség kezelése során a COVID-19 világjárvány idején?

Brian Greenburg Crohn-betegségem és sztómásom van, és vannak bizonyos dolgok, amelyekkel nap mint nap együtt élek. A toalettpapír, ami nyilvánvalóan az első, de fehérjeturmixok, folyékony diéták, orális hidratáló csomagok is. Az ilyen dolgok leszálltak a polcokról, és hirtelen nem fértem hozzájuk.

Tehát új életmódot tanultam, nem fértem hozzá a szokásos termékekhez és dolgokhoz, amelyeket használok, és alkalmazkodtam egy új egyensúlyhoz. Nagyon rutinorientált életmódom van. Nagyon korán ébredek, hogy megpróbáljam a helyes úton kezdeni a napomat, és ezek a szokásos rutinok nagy részét elvették tőlem.

Ráadásul a feleségemmel és nekem nagyon meg kellett tanulnunk, hogyan alkalmazkodjunk ehhez, mivel nagy kockázatú betegnek számítok. Neki kellett elvégeznie az összes házimunkát a házon kívül – elment a szupermarketbe, beszerezni az élelmiszereket, felvenni a receptjeimet –, míg én csináltam otthon. Ez egy új életmód elsajátítása volt, és annak kitalálása, hogyan lehet alkalmazkodni ahhoz, hogy általában nem rendelkezünk szükséges erőforrásokkal.

KAPCSOLÓDÓ: Útmutató a Crohn-betegséggel és a colitis ulcerosával való együttéléshez a COVID-19 pandémia idején

Cheryl Crow, egy foglalkozási terapeuta és az Arthritis Life alapítója, 17 éve él rheumatoid arthritisben.

AK Említette, hogy már át kellett váltania az infúziókról az injekciókra. Van még valami, amit meg szeretne osztani a gyógyszeres kezeléssel és az orvosi időpontok betartásával kapcsolatban?

Cheryl Crow A reumatológiai csapatom azt tanácsolta, hogy jöjjek el személyesen a találkozómra, bár adott esetben távegészségügyi ellátást is kínáltak. Némi képalkotó és röntgenfelvétel volt esedékes, és nagyon egyértelműen fokozódott a fájdalom és a gyulladás.

Tehát fizikailag be kellett mennem, és eléggé aggódtam emiatt, ami az expozíciót illeti. A férjem képes otthonról dolgozni, mi pedig rendkívül óvatosak tudtunk lenni az expozíciót illetően. Ijesztő volt bemenni a kórházba a megbeszéléseimre, de mindenki nagyon tudatos volt, PPE-t [egyéni védőfelszerelést] viselt, és mindenkinél ellenőrizték a hőmérsékletet a belépéskor.

A pszichiáteremmel, akit szorongás miatt keresek fel, zökkenőmentesen láttam őt a távegészségügyben. Ennek az iróniája, hogy néhány hónappal ezelőtt megkérdeztem tőle: „Csinálsz valaha távegészségügyet? Egyszerűen kényelmesebb lenne számomra”, és azt mondja: „Nem, nem igazán csinálom, nem vagyok benne biztos, hogy ez hogyan működne. ” Gyorsan előre két hónap, és most hirtelen 100 százalékosan be van állítva a távegészségügyre. Inkább személyesen – de ez egy kis ezüst bélés, és kényelmes, hogy nem kell autóval bemennem az irodájába.

KAPCSOLÓDÓ: Útmutató az RA-val való együttéléshez a COVID-19 világjárvány idején

Amanda Abby Chase, a Danielle Byron Henry Migrén Alapítvány önkéntese, aki krónikus migrénben él.

AK Amanda, említette, hogy „az élet egy kiváltó ok. ” Főleg most, hogy a járvány miatt sokan küzdenek mentális egészségügyi problémákkal és hangulati zavarokkal. Hogyan kezeli a krónikus betegséggel való együttélést, a stressz csökkentését és a mentális egészségének gondozását?

Abby Chase A járvány kezdetén nagyon aggódtam, és ez megakadályozza, hogy élj. Ez megakadályozza, hogy a dolgok megtörténjenek, legalábbis számomra. Tehát az egyik fő módja annak, hogy ezen dolgoztam, az volt, hogy abbahagytam a hírek nézését. Elkezdtem félig rendszeresen bekapcsolni a híreket, hogy még mindig tudjak frissíteni, de nem fogyasztottam el mindent, és ez segített. Úgy érzem, ha túl sokat csinálunk egy dologból, még ha az jó is, az nem egészséges.

KAPCSOLÓDÓ: Útmutató a migrénnel való együttéléshez a COVID-19 világjárvány idején

Egy másik dolog, ami segített a mentális egészségemen, az az emberek megfigyelése. Hasznos, ha nem gondolsz túl sokat magadra – tedd meg, amit tudsz, de utána gondolj a legtöbbet másokra. Volt egy nagyon jó Harvard Business Review-cikk a bánat megküzdéséről, és ez nagyjából olyan, mint én a migrénes betegségemmel. Alapvetően csak arra összpontosítson, amit meg tud tenni, és amit tud, majd próbálja meg elengedni a többit, mert nincs értelme arra összpontosítani, amit nem tud irányítani.

Megpróbálhatok aludni, megpróbálhatok egészségesen étkezni, és megpróbálhatom azt tenni, amit az orvosom mond nekem a járvány idején. Amennyit csak lehet, otthon maradhatok, maszkot viselhetek, amikor kimegyek, és 30 másodpercig tudok kezet mosni. Ez az, amit irányítani tudok, ezért erre koncentrálok.

KAPCSOLÓDÓ: Bedobozva az 5. epizódba: „Miért tesznek minket olyan szorongást a világjárványok”

Iratkozzon fel a koronavírus-frissítésekről szóló hírlevelünkre!

A legfrissebbek a koronavírusban

Biztonságos az ölelés egy részben beoltott világban?

Lehet, hogy több mint egy éve nem ölelte meg a szüleit vagy a nagyszüleit. Biztonságos-e bemenni egy kis szorításra, ha mindenki be van oltva a COVID-19 ellen? . .

Becky Upham 2021. április 28

A világjárvány súlyosbítja az élelmiszer-bizonytalanságban élő amerikaiak mentális egészségügyi problémáit

Az Egyesült Államokban csökkent az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások száma, de a világjárvány alatt visszatért a nagy recesszió szintjére. . .

Írta: Zachary Smith 2021. április 26

Kövesse nyomon a Vaxot: Vásárló vigyázzon: Küzdelem a COVID-19 oltással kapcsolatos csalások ellen

Az Egyesült Államokban ingyenesek az oltások, de ez nem akadályozza meg a rossz színészeket abban, hogy megpróbálják meggyőzni az ellenkezőjéről.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon a vaxot: A nők másképp élik meg a COVID-19-et és az oltásokat, mint a férfiak?

A nőket különösen súlyosan sújtja maga a vírus és a vakcinák mellékhatásai.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon az oltást: A COVID-19 vakcinával való tétovázás okainak megértése

Miért vonakodnak egyesek feltűrni az ingujjukat, és mi a baj azzal, ha teljes körű tájékoztatást akarnak kapni?

Serena Marshall 2021. április 21

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők csökkentik a COVID-19 kockázatát nőknél

Még ne rohanjon ki a gyógyszertárba készletezésért – a felmérés adatai korántsem meggyőzőek, mondja a kutatócsoport.

Írta: Carmen Chai 2021. április 20

Beoltottál a COVID-19 ellen, de még mindig aggódsz? Nem vagy egyedül

Még a COVID-19 oltás beadása után is rossznak érzi magát? A szakértők szerint ez természetes. Íme, miért – és mit tegyünk ellene.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. április 16

Miért nem aludtak jól az X generációs nők a járvány alatt?

Xer Ada Calhoun tábornok könyvet írt arról, hogy sok hozzá hasonló nő miért szembesül egy egyedülálló középkorú válsággal. Aztán beütött a világjárvány. Íme az ő véleménye a hogyanról. . .

Írta: Abby Ellin 2021. április 9

A COVID-19 a hajhullás oka?

Ha azon kapja magát, hogy szálakat veszít, a COVID-stressz lehet a bűnös.

Írta: Jessica Migala 2021. március 30

Kövesse nyomon a Vaxot: Működik-e a COVID oltásbiztonsági rendszer a mellékhatások nyomon követésére?

Az egészségügyi ügynökségek továbbra is figyelemmel kísérik az oltások biztonságosságát, de mikor lesznek adataik a nyilvánosság rendelkezésére?

Szerző: Serena Marshall 2021. március 29. Az összes megtekintése

Milena Bonie/

A terápiás érintés egyfajta energiagyógyítás, amelyben a terapeuta a páciensre vagy annak közelébe helyezi a kezét, hogy meggyógyítsa. A terápiás érintéssel kapcsolatos tanulmányok azt sugallták, hogy segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, gyógyítani a sebeket és csökkenteni a fájdalmat.

A terápiás érintéssel foglalkozó szakemberek úgy vélik, hogy képesek átirányítani a személy energiáját azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az energiamezővel, serkentve a test természetes gyógyulási képességét.

Published
Categorized as Blog